Warmtepomp? Koud kunstje!

Een warmtepomp is een toekomstbestendige oplossing waar u én onze aarde profijt van hebben

Warmtepompen in woonhuizen zijn in Nederland nog geen gemeengoed. Toch is dit een heel duurzame oplossing waarmee u volledig van het gas af bent én flink geld bespaart. Een toekomstbestendige oplossing waar niet alleen u, maar ook onze aarde profijt van heeft. Er komt veel kijken bij zo’n installatie. Maar misschien is het minder heftig dan u denkt. Installatiebureau Kon gaat de uitdaging aan. Hoe werkt dat nu precies, de aanleg van een warmtepomp

Wat doet een warmtepomp precies?

In een goed geïsoleerde woning is een warmtepomp in combinatie met (Zeer) Lage Temperatuur Verwarming oftewel (Z)LTV voldoende om een woning op een comfortabele temperatuur te houden. Denk daarbij aan vloer- of wandverwarming. Met een warmtepomp kunt u ook uw woning (passief) koelen. Dat is veel milieuvriendelijker dan het gebruik van een conventionele airco.

Water verwarmen

Daarnaast verwarmt een warmtepomp een boiler met warm water tot minstens 60 graden Celsius. Een variant hierop is de warmtepompboiler, die de ventilatielucht van de woning of de buitenlucht gebruikt als warmtebron. Als het tapwater met de warmtepomp niet voldoende warm wordt, springt een hr-ketel bij.

Flinke energiebesparing

Het hoge rendement van een warmtepomp zorgt voor een flinke energiebesparing. Die loopt soms zelfs op tot 500 procent in woonhuizen! Een warmtepomp gebruikt geen gas of andere fossiele brandstoffen, alleen van (een beetje) elektriciteit. Als u de elektriciteit zelf opwekt met behulp van zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen bespaart u nog meer op uw energierekening.

…en beter voor het milieu

Een warmtepomp kost veel minder (met groene elektriciteit zelfs geen) fossiele brandstof en veroorzaakt daarom veel minder CO2-uitstoot dan een cv-ketel. Duurzame energiebronnen zoals de bodem, water of buitenlucht zijn altijd beschikbaar en in oneindige hoeveelheden aanwezig. Met een warmtepomp verwarmt (en koelt) u dus heel duurzaam.