Warmtepompen

Wat is nou eigenlijk een warmtepomp?

Aardwarmte is energie die onttrokken kan worden uit de aardkorst, de hoeveelheid is enorm. De buitenste zes kilometer van de aardkorst bevat een hoeveelheid warmte die overeenkomt met 50.000 keer de energie van alle olie- en gasvoorraden in de wereld.

Een ander woord voor aardwarmte is geothermische energie. Bekende voorbeelden van aardwarmtebronnen zijn geisers of warmwaterbronnen. Hier maakten de Romeinen in hun badhuizen al gebruik van.

Het grote voordeel van aardwarmte is, dat het, net als zonne-energie, een schone en duurzame energie is. De voordelen voor het milieu spreken dus voor zich. Maar wist u dat aardwarmte ook veel voordelen voor ons als bewoners heeft?

Werking warmtepomp

De warmtepomp neemt bij lage temperatuur warmte op, die bij hoge temperatuur weer wordt afgegeven. Volgens de wet van de thermodynamica gaat dat niet vanzelf, zodat er één of andere vorm van arbeid aan te pas moet komen.

De warmtepomp werkt door een vloeistof bij lage temperatuur te laten verdampen en de damp bij hoge temperatuur te laten condenseren. In het eerste geval moet het kookpunt dus worden verlaagd en in het tweede geval moet het worden verhoogd. Het kookpunt kan worden verhoogd door de druk te verhogen met een compressor, aan de andere kant kan het kookpunt weer worden verlaagd door de druk te laten zakken met een expansieventiel.

Bij aardwarmtewinning komt bijna geen CO2 vrij en het levert de gebruiker financieel voordelen op. Tegenover de aanvangsinvestering staat een relatief korte terugverdientijd, naast natuurlijk de onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Gebruikers voordelen:

  • Betrouwbaar. Het is het hele jaar door, dag en nacht beschikbaar;
  • Duurzaam. Het is schone energie die nooit opraakt;
  • Spaart milieu en klimaat;
  • Goed te combineren met andere energiebronnen;
  • Zorgt voor gelijkmatige verwarming door middel van vloerverwarming;
  • Zorgt voor verkoeling in een warme zomer;
  • Zorgt voor minder stof in huis omdat er minder lucht beweegt;
  • Geeft de mogelijkheid uw huis beter in te delen, omdat er geen radiatoren zijn die ruimte innemen.
Wilt u meer weten over toepassing in uw situatie?

Stel hieronder gerust uw vraag, we helpen u graag met een oplossing op maat die perfect aansluit op uw wensen.