Zonnepanelen

Zonne-panelen zie ze overal liggen?

In een zonnepaneel wordt zonne-energie omgezet in elektriciteit. Zonnepanelen worden ook wel PV-panelen genoemd, naar het Engelse “Photo Voltaic”. Het zijn namelijk de foto-voltaïsche cellen in het paneel, die de zonne-energie opvangen. Zonnepanelen mogen niet verward worden met zonnecollectoren, die volgens een ander principe werken. Hierbij wordt stromend water opgewarmd door middel van zonne-warmte.

Duurzame of “groene” energie

De zonne-energie die op deze manier wordt opgevangen is een vorm van duurzame of “groene” energie. De zonnepanelen zijn kostbaar in de aanschaf en pas op langere termijn een kostenbesparing opleveren. Toch is investeren in zonnepanelen zinvol. Niet alleen voor het milieu, maar doordat de prijs voor elektriciteit ieder jaar weer rond de 6% stijgt, ook vanuit economisch oogpunt.

Omdat de investering aanzienlijk is, zult u goed moeten informeren als u overweegt om zonnepanelen aan te schaffen  kunnen wij u goed informeren over de zonnepanelen zodat u het zo veel mogelijk duurzame energie uit u installatie haalt.

De werking van een omvormer is belangrijk voor een zonnepanelen installatie. Alle zonne-energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt, wordt door een omvormer geschikt gemaakt voor huishoudelijk gebruik. De energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen is gelijkstroom, dit is niet geschikt voor gebruik voor elektrische apparaten. De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom, wat wel geschikt is voor gebruik voor elektrische apparaten, en levert dit via de meterkast vervolgens aan het stroomnet.

Een niet te onderschatten item is de plaats van zonnepanelen op het dak. Als we alleen al naar de windrichtingen kijken is montage richting uiteraard het zuiden de beste plaats, aangezien zich daar de zon een groot gedeelte van de dag bevindt. Duidelijk is dat dit, zeker betreffende woningen, niet altijd mogelijk is. In dat geval wordt aangeraden in ieder geval richting het zuiden te plaatsen.

Als leidraad is aan te houden:

  • Oosten: 13 graden
  • Zuidoosten: 25 graden
  • Zuiden: 35-36 graden
  • Zuidwesten: 25 graden
  • Westen: 13 graden

Om de juiste hoek te bereiken op het dak bestaan er aluminium frames, waarop de zonnepanelen gemonteerd kunnen worden. In de praktijk zal voor veel woningen gelden dat de panelen niet op verhoogde frames zullen gemonteerd worden. Ook is belangrijk schaduwval van hoogbouw of hoge bomen in de omgeving. Dit heeft uiteraard ook invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. Is er van schaduwval sprake, dan is het verstandig om de zonnepanelen horizontaal te plaatsen. Tevens zal bij vervuiling een horizontaal paneel beter blijven presteren.

Wilt u meer weten over toepassing in uw situatie?

Stel hieronder gerust uw vraag, we helpen u graag met een oplossing op maat die perfect aansluit op uw wensen.