Zonnepanelen

Zonnepanelen, je ziet ze overal!

In een zonnepaneel wordt zonne-energie omgezet in elektriciteit. Zonnepanelen worden ook wel pv-panelen genoemd, naar het Engelse “Photo Voltaic”. Het zijn namelijk de foto-voltaïsche cellen in het paneel, die de zonne-energie opvangen. Zonnepanelen mogen niet verward worden met zonnecollectoren, die volgens een ander principe werken. Bij de collectoren wordt stromend water opgewarmd door middel van de warmte van de zon.

Duurzame of “groene” energie

De zonne-energie die op deze manier wordt opgevangen is een vorm van duurzame of “groene” energie. De zonnepanelen zijn kostbaar in de aanschaf en leveren pas op langere termijn een kostenbesparing op. Toch is investeren in zonnepanelen zinvol. Niet alleen voor het milieu, maar omdat de prijs voor elektriciteit ieder jaar rond de 6% stijgt, ook vanuit economisch oogpunt.

Omdat de investering aanzienlijk is, zult u zich goed willen informeren wanneer u overweegt om zonnepanelen aan te schaffen. Wij informeren u graag over de mogelijkheden om zoveel mogelijk duurzame energie uit uw installatie te halen.

De werking van een omvormer is belangrijk voor een zonnepanelen installatie. Alle zonne-energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt, wordt door een omvormer geschikt gemaakt voor huishoudelijk gebruik. De energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen is gelijkstroom, deze is niet geschikt voor gebruik van elektrische apparaten. De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom, wat wel geschikt is voor het gebruik van elektrische apparaten, en levert dit via de meterkast vervolgens aan het stroomnet.

Van niet te onderschatten belang is de plaats van de zonnepanelen op het dak. Als we alleen al naar de zon kijken is de montagerichting uiteraard naar het zuiden toe de beste plaats, aangezien zich daar de zon een groot gedeelte van de dag bevindt. Dit kan helaas niet bij iedere woning. In dat geval wordt aangeraden de panelen zoveel mogelijk in de richting van het zuiden te plaatsen.

Als leidraad is aan te houden:

  • Oosten: 13 graden
  • Zuidoosten: 25 graden
  • Zuiden: 35-36 graden
  • Zuidwesten: 25 graden
  • Westen: 13 graden

 

Om de juiste hoek te bereiken op het dak bestaan er aluminium frames, waarop de zonnepanelen gemonteerd kunnen worden. Daarnaast is het belangrijk om te letten op schaduwval van hoogbouw of hoge bomen in de omgeving. Dit heeft uiteraard ook invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. Is er van schaduwval sprake, dan is het verstandig om optimizers te gebruiken, deze schakelen panelen tijdelijk uit wanneer er geen zon op schijnt.

Wilt u meer weten over toepassing in uw situatie?

Stel hieronder gerust uw vraag, we helpen u graag met een oplossing op maat die perfect aansluit op uw wensen.